Заходи профілактики ротавірусної інфекції в дошкільному закладі
Однією з найпоширеніших причин тяжкої діареї у дітей є ротавірусна інфекція (РВІ), яка призводить до зневоднення дитячого організму й інших, більш небезпечних наслідків. Характерними симптомами захворювання є підвищення температури тіла, блювання, пронос.
Інфекція передається здебільшого фекально-оральним шляхом.
Оскільки джерелом ротавірусу є хвора людина, захворювання поширюється через прямий контакт з нею, вживання в їжу інфікованих продуктів, а також через забруднені предмети побуту — іграшки, посуд, ручки дверей, білизну тощо. Профілактика РВІ у дошкільному навчальному закладі надзвичайно важлива, адже від поінформованості працівників і батьків та їхнього свідомого ставлення до своїх обов’язків щодо забезпечення санітарно-гігієнічних норм залежить попередження спалахів РВІ серед дітей.
Збудник ротавірусу локалізується в кишковому тракті,він стійкий до дезінфікуючих засобів і низьких температур, а також дуже швидко поширюється. Отже, РВІ належить до захворювань, профілактикою яких є належне виконання санітарно-гігієнічних заходів.
У нашому дошкільному навчальному закладі проводять низку заходів для запобігання виникненню та розповсюдженню інфекційних захворювань. Особливу увагу приділяємо профілактиці РВІ серед працівників, які опосередковано та безпосередньо контактують з дітьми, зокрема працівників харчоблоку та помічників вихователів.
Також дуже важливо навчити дітей правил особистої гігієни та постійно стежити, щоб вони дотримувалися цих правил, зокрема:
· мили руки безпосередньо перед та після прийому їжі, а також після відвідування туалетної кімнати;
· носили чистий одяг;
· користувалися лише власними предметами особистої гігієни — рушником, білизною, гребінцем тощо.
Звісно, у разі виявлення хворої дитини важливо вчасно надати їй медичну допомогу та ізолювати від дитячого колективу. Досвід показує, що саме підвищення санітарної культури персоналу закладу, батьків, дітей є одним із найважливіших чинників профілактики РВІ.
Санітарно-гігієнічні вимоги до працівників дошкільного навчального закладу щодо запобігання РВІ
Працівники дошкільного навчального закладу під час виконання посадових обов’язків мають неухильно дотримуватися правил особистої гігієни та санітарно-гігієнічних норм.
· Часто мити руки з милом.
· Коротко стригти нігті та не носити прикраси на пальцях рук.
· Змінювати санітарний одяг у міру забруднення.
· Своєчасно змінювати одяг відповідно до виду виконуваної роботи — прибирання, миття посуду, видача їжі тощо.
· Завжди знімати халат перед відвідуванням туалетної кімнати.
· Вчасно проходити профілактичні медичні огляди.
· Користуватися особистим рушником і вчасно його замінювати.
· Суворо дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог під час видачі їжі.
· Звертатися до лікаря за перших ознак захворювання та виконувати всі його рекомендації щодо лікування.
· Під час приготування страв працівникам харчоблоку дотримуватися санітарно-гігієнічних
· вимог та технології приготування страв. Щоденно робити записи у «Журналі здоров’я працівників харчоблоку».
· Під час ранкового прийому дітей до дошкільного навчального закладу запитувати батьків
· про стан здоров’я дитини, оглядати зів та шкіру, вимірювати температуру тіла в ясельних групах усім дітям, у садових — за показаннями.
· Не приймати до дошкільного навчального закладу дітей з ознаками захворювання та за підозри на захворювання.
· Ізолювати дитину, у якої виявили ознаки захворювання під час перебування в дошкільному навчальному закладі. Повідомити про це її батьків та попросити забрати дитину.
· Дотримуватися правил миття столового посуду.
· Вчасно замінювати рушники та постільну білизну дітей.
· Здійснювати вологе прибирання підлоги двічі на день і протирання меблів, радіаторів, підвіконь, дверних ручок, інших поверхонь вологою ганчіркою із застосуванням дезінфікуючих засобів.
· Мити іграшки та дитячі шафи з мийними засобами.
· Опромінювати ультрафіолетовими променями групові приміщення протягом 30–40 хв. за відсутності дітей.
· Дотримуватися температурного та повітряного режимів у групових приміщеннях.
· Мити столи спеціально промаркованою ганчіркою перед та після кожного прийому їжі.
· Мити сидіння унітазів та горщики після використання із додаванням дезінфікуючих розчинів.
· Використовувати інвентар для прибирання за призначенням та згідно з його маркуванням.
· Обмежувати вхід батькам та іншим особам до приміщень