/Files/images/kartinki_2018/anime-deti-504.gif

Заходи профілактики ротавірусної інфекції в дошкільному закладі

Однією з найпоширеніших причин тяжкої діареї у дітей є ротавірусна інфекція (РВІ), яка призводить до зневоднення дитячого організму й інших, більш небезпечних наслідків. Характерними симптомами захворювання є підвищення температури тіла, блювання, пронос.

Інфекція передається здебільшого фекально-оральним шляхом.

Оскільки джерелом ротавірусу є хвора людина, захворювання поширюється через прямий контакт з нею, вживання в їжу інфікованих продуктів, а також через забруднені предмети побуту — іграшки, посуд, ручки дверей, білизну тощо. Профілактика РВІ у дошкільному навчальному закладі надзвичайно важлива, адже від поінформованості працівників і батьків та їхнього свідомого ставлення до своїх обов’язків щодо забезпечення санітарно-гігієнічних норм залежить попередження спалахів РВІ серед дітей.

Збудник ротавірусу локалізується в кишковому тракті,він стійкий до дезінфікуючих засобів і низьких температур, а також дуже швидко поширюється. Отже, РВІ належить до захворювань, профілактикою яких є належне виконання санітарно-гігієнічних заходів.

У нашому дошкільному навчальному закладі проводять низку заходів для запобігання виникненню та розповсюдженню інфекційних захворювань. Особливу увагу приділяємо профілактиці РВІ серед працівників, які опосередковано та безпосередньо контактують з дітьми, зокрема працівників харчоблоку та помічників вихователів.

Також дуже важливо навчити дітей правил особистої гігієни та постійно стежити, щоб вони дотримувалися цих правил, зокрема:

· мили руки безпосередньо перед та після прийому їжі, а також після відвідування туалетної кімнати;

· носили чистий одяг;

· користувалися лише власними предметами особистої гігієни — рушником, білизною, гребінцем тощо.

Звісно, у разі виявлення хворої дитини важливо вчасно надати їй медичну допомогу та ізолювати від дитячого колективу. Досвід показує, що саме підвищення санітарної культури персоналу закладу, батьків, дітей є одним із найважливіших чинників профілактики РВІ.

Санітарно-гігієнічні вимоги до працівників дошкільного навчального закладу щодо запобігання РВІ

Працівники дошкільного навчального закладу під час виконання посадових обов’язків мають неухильно дотримуватися правил особистої гігієни та санітарно-гігієнічних норм.

· Часто мити руки з милом.

· Коротко стригти нігті та не носити прикраси на пальцях рук.

· Змінювати санітарний одяг у міру забруднення.

· Своєчасно змінювати одяг відповідно до виду виконуваної роботи — прибирання, миття посуду, видача їжі тощо.

· Завжди знімати халат перед відвідуванням туалетної кімнати.

· Вчасно проходити профілактичні медичні огляди.

· Користуватися особистим рушником і вчасно його замінювати.

· Суворо дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог під час видачі їжі.

· Звертатися до лікаря за перших ознак захворювання та виконувати всі його рекомендації щодо лікування.

· Під час приготування страв працівникам харчоблоку дотримуватися санітарно-гігієнічних

· вимог та технології приготування страв. Щоденно робити записи у «Журналі здоров’я працівників харчоблоку».

· Під час ранкового прийому дітей до дошкільного навчального закладу запитувати батьків

· про стан здоров’я дитини, оглядати зів та шкіру, вимірювати температуру тіла в ясельних групах усім дітям, у садових — за показаннями.

· Не приймати до дошкільного навчального закладу дітей з ознаками захворювання та за підозри на захворювання.

· Ізолювати дитину, у якої виявили ознаки захворювання під час перебування в дошкільному навчальному закладі. Повідомити про це її батьків та попросити забрати дитину.

· Дотримуватися правил миття столового посуду.

· Вчасно замінювати рушники та постільну білизну дітей.

· Здійснювати вологе прибирання підлоги двічі на день і протирання меблів, радіаторів, підвіконь, дверних ручок, інших поверхонь вологою ганчіркою із застосуванням дезінфікуючих засобів.

· Мити іграшки та дитячі шафи з мийними засобами.

· Опромінювати ультрафіолетовими променями групові приміщення протягом 30–40 хв. за відсутності дітей.

· Дотримуватися температурного та повітряного режимів у групових приміщеннях.

· Мити столи спеціально промаркованою ганчіркою перед та після кожного прийому їжі.

· Мити сидіння унітазів та горщики після використання із додаванням дезінфікуючих розчинів.

· Використовувати інвентар для прибирання за призначенням та згідно з його маркуванням.

· Обмежувати вхід батькам та іншим особам до приміщень

Кiлькiсть переглядiв: 239